Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Jak szukać mieszkania do wynajęcia?
Poszukiwania lokum nie jest proste może często zająć wiele czasu. Jeśli, jednak będziemy postępować w określony sposób proces ten można skrócić do niezbędnego minimum. Na pewno nie
Malowanie czy tapetowanie? Tapety pokojowe do salonu
Ściany w naszych domach mogą być interesujące bądź całkiem zwyczajne, wręcz nudne. Najpopularniejszy kolor jaki znajduje się na ścianach w naszych domach to kolor biały.
Jak uzyskać świadectwo energetyczne?
Pozwolenia niezbędne do użytkowania budynku.
W dzisiejszych czasach zwiększa się zapotrzebowanie na przestrzeń mieszkaniową. Coraz więcej osób chce mieszkać na swoim - odchodzimy
Jak wybrać okno dachowe?
Zacznijmy od podstaw
Czym kierować się przy wyborze okna dachowego? To pytanie z pewnością nurtuje niejedną osobę, która zabrała się za budowę własnego domu. Faktem jest, że okna dachowe zwykle
Urządzanie kuchni.
Na czym zależy nam w kuchni?
Urządzając własny dom skupiamy się głównie na jego wyglądzie oraz funkcjonalności. Zależy nam na tym, aby móc wieść tam komfortowe życie, zgodnie z potrzebami wszystkich
Samoprzylepność płytek jako obniżenie kosztu remontu
Przed rozpoczęciem remontu nie miałem w ogóle pojęcia o istniejących na rynku materiałach budowlanych. Mało tego, nie wiedziałem nawet jak dokonać zakupu w sklepach
Zastosowanie laminatów HPL
Gdzie stosujemy laminaty HPL?
Ze względu na swoją wysoką odporność oraz atrakcyjny wygląd, laminaty HPL stosować możemy zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków. Z reguły stosuje się je

Posted by on cze 7, 2021 in Inne |

Zastosowanie DDGS zbożowego w hodowli zwierząt

Zastosowanie DDGS zbożowego w hodowli zwierząt

DGS zbożowy jest suszonym wywarem gorzelnianym, który powstaje jako produkt uboczny w przemyśle spirytusowymi i podczas produkcji paliw ekologicznych, takich jak bioetanol. W trakcie całego procesu chemicznego, zachodzącego w trakcie destylacji i fermentacji dochodzi do powstania alkoholu. Bardzo duży udział ma w tym skrobia zawarta w ziarnach. Wywar, który się uzyskuje stanowi bogactwo protein, tłuszczy, resztek skroni i celulozy.

Co zawiera DDGS zbożowy?

DDGS przede wszystkim zawiera znaczne ilości białka. Dzięki temu jest świetna alternatywą dla stosunkowo drogiej paszy jaką jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Równie ważne jest także to, że bydło karmione wywarem gorzelnianym, ponad połowę przyjętego białka rozkłada w jelicie cienkim, a nie w żwaczu. To sprawia, że zwierzęta są zdrowsze. DDGS dostarcza również duże ilości energii i dobrze strawnego włókna. Główne parametry wywaru gorzelnianego to:

  • 88 proc. suchej masy,

  • 25 proc. białka ogólnego,

  • 6 proc. surowego popiołu,

  • 8 proc. surowego włókna,

  • 9 proc. surowego tłuszczu,

  • 0,81 proc. lizyny,

  • 0,53 proc. metioniny

Jakie zalety ma DDGS zbożowy?

Powszechnie wiadomo, że GGDS jest doskonałym zamiennikiem poekstrakcyjnej śruty sojowej i innych pasz treściwych, w dodatku jest odpowiedni do skarmiania wszystkich zwierząt gospodarskich. Oprócz tego daje możliwości łatwego zbilansowania dawek pokarmowych. Nie wszyscy mogą zdawać sobie z tego sprawę, ale zwierzętom smakuje wywar gorzelniany, a jego zapach zachęca je do spożycia paszy. Ogromne znacznie w hodowli ma to, że dzięki DDGS bydło osiąga duże przyrosty masy, a samo przechowywanie produktu nie powoduje strat. Na koniec należy zaznaczyć, że DDGS posiada lekkostrawne włókno, jest bogaty w aminokwasy i zawiera dużą ilość białka, które jest łatwostrawne.

Zbożowy DDGS, w celu usprawnienia transportu, składowania i dozowania poddaje się procesowi suszenia, a następnie granulowania. Za sprawą obróbki w niskiej temperaturze zachowuje się wszystkie wartości odżywcze mokrego wywaru, a tym samym zostaje wydłużony termin przydatności do spożycia. Pasza, powstająca w oparciu o wywar gorzelniany jest produktem ekologicznym, a jej ogromną zaletą jest to, że można ją zarówno wytwarzać, jak i produkować przez cały rok.

Obecnie wielu hodowców stosuje w swoich gospodarstwach produkty do skarmiania zwierząt, które stanowią odpady poprodukcyjne. Tak się dzieje w przypadku opisanego tutaj wywaru gorzelnianego, ale tak samo jest z wysłodkami browarnianymi, które uzyskuje się po produkcji piwa, głównie jasnego, typu pils.