Cis: rodzaje i uprawa
Cisy to jedne z najpopularniejszych polskich roślin. Te zjawiskowe, zimozielone krzewy naturalnie rosną na terenie całej Europy, chętnie uprawiane są również na działkach i w przydomowych ogrodach. Ze względu na swoją ciekawą formę stanowią piękną ozdobę parków i skwerów. Cisy są również łatwe w uprawie, dlatego świetnie nadają się dla początkujących ogrodników.
Cisy – najpopularniejsze odmiany
Większość gatunków cisów jest krzewami lub drzewami karłowatymi, które charakteryzują się bardzo wolnym tempem wzrostu. Po kilkunastu latach osiągają wysokość od 100 do 150cm wysokości, a niektóre odmiany charakteryzują się jeszcze mniejszymi wymiarami. Niektóre odmiany cisa są wyjątkowo rozłożyste i chętnie wykorzystywane jako rośliny okrywowe – przykładowo odmiana „Repandens” osiąga szerokość nawet pięciokrotnie większą od wysokości. Jeśli zastanawiamy się jakie rośliny wyglądają pięknie także zimą, z pewnością warto zwrócić uwagę na polską odmianę cisa „Krzysztof”, która charakteryzuje się wąską, pionową formą, idealną do tworzenia naturalnych ogrodzeń w przydomowych ogrodach.
Cisy – wymagania i uprawa
Cisy są roślinami długowiecznymi i wyjątkowo odpornymi. Nie straszne im są niskie temperatury, gwałtowne odmiany atmosferyczne, krótkotrwałe susze czy zanieczyszczenia gleby i powietrza. Krzewy najlepiej rosną na podłożu lekko wilgotnym o zasadowym odczynie. Należy je sadzić w miejscach o dużym lub umiarkowanym nasłonecznieniu. Aby zagwarantować optymalny rozwój rośliny, gleba powinna być średnio żyzna i dosyć zasobna w składniki odżywcze. Cisy nie wymagają częstego podlewania – należy unikać zastojów wody w podłożu, przez co zaleca się podlewać drzewka jedynie w czasie długotrwałej suszy. Można natomiast w okresie wiosennym i letnim dodatkowo nawozić rośliny. Większość odmian bez problemu można dowolnie przycinać i formować w ciekawe kształty, dzięki czemu są to idealne drzewka do niewielkich, przydomowych ogrodów, a także do uprawy na małych działkach rekreacyjnych.
Najnowsze komentarze