Pages Menu

Categories Menu
Czy warto kupić kuchnię w IKEA: Zalety i rozważania przed zakupem kuchni w popularnym sklepie
Kupno kuchni w modularnym sklepie takim jak IKEA to świetna opcja dla osób, które chcą mieć nowoczesną, funkcjonalną kuchnię
Lampa wisząca pod sufitem działa: Kreatywne i efektowne oświetlenie wnętrza
Lampa wisząca pod sufitem działa: Kreatywne i efektowne oświetlenie wnętrza

Swiatło jest jednym z najistotniejszych elementów w aranżacji wnętrza.
Hotelowe zasłony: Luksusowe dodatki do aranżacji okien w stylu hotelowym
W dzisiejszych czasach aranżacja wnętrz jest nie tylko kwestią estetyki, ale również wygody i komfortu mieszkańców. Styl hotelowy to jedna z opcji,
Jak myć drewnianą podłogę: Skuteczne metody i środki czystości do utrzymania drewnianej podłogi w idealnym stanie
Drewniana podłoga dodaje uroku każdemu pomieszczeniu, ale również wymaga odpowiedniej pielęgnacji i czyszczenia.
DaWanda Dom: Oryginalne i ręcznie robione produkty do dekoracji i wyposażenia domu
DaWanda – raj dla miłośników rękodzieła i unikalnych produktów

Jeśli szukasz niebanalnych dodatków do swojego domu, warto sprawdzić propozycje
Gryzonie w wełnie na poddaszu: Jak zapobiegać i zwalczać insekty i szkodniki w izolacji
Gryzonie w wełnie na poddaszu: Jak zapobiegać i zwalczać insekty i szkodniki w izolacji

Poddasza są często miejscem, gdzie składowane
Jaka fuga do brązowych płytek: Wybór odpowiedniego materiału do estetycznego wykończenia
Fugi do brązowych płytek: Kompleksowy przegląd materiału do estetycznego wykończenia

Brązowe płytki są współcześnie obowiązującym

Posted by on cze 7, 2021 in Inne |

Zastosowanie DDGS zbożowego w hodowli zwierząt

Zastosowanie DDGS zbożowego w hodowli zwierząt

DGS zbożowy jest suszonym wywarem gorzelnianym, który powstaje jako produkt uboczny w przemyśle spirytusowymi i podczas produkcji paliw ekologicznych, takich jak bioetanol. W trakcie całego procesu chemicznego, zachodzącego w trakcie destylacji i fermentacji dochodzi do powstania alkoholu. Bardzo duży udział ma w tym skrobia zawarta w ziarnach. Wywar, który się uzyskuje stanowi bogactwo protein, tłuszczy, resztek skroni i celulozy.

Co zawiera DDGS zbożowy?

DDGS przede wszystkim zawiera znaczne ilości białka. Dzięki temu jest świetna alternatywą dla stosunkowo drogiej paszy jaką jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Równie ważne jest także to, że bydło karmione wywarem gorzelnianym, ponad połowę przyjętego białka rozkłada w jelicie cienkim, a nie w żwaczu. To sprawia, że zwierzęta są zdrowsze. DDGS dostarcza również duże ilości energii i dobrze strawnego włókna. Główne parametry wywaru gorzelnianego to:

  • 88 proc. suchej masy,

  • 25 proc. białka ogólnego,

  • 6 proc. surowego popiołu,

  • 8 proc. surowego włókna,

  • 9 proc. surowego tłuszczu,

  • 0,81 proc. lizyny,

  • 0,53 proc. metioniny

Jakie zalety ma DDGS zbożowy?

Powszechnie wiadomo, że GGDS jest doskonałym zamiennikiem poekstrakcyjnej śruty sojowej i innych pasz treściwych, w dodatku jest odpowiedni do skarmiania wszystkich zwierząt gospodarskich. Oprócz tego daje możliwości łatwego zbilansowania dawek pokarmowych. Nie wszyscy mogą zdawać sobie z tego sprawę, ale zwierzętom smakuje wywar gorzelniany, a jego zapach zachęca je do spożycia paszy. Ogromne znacznie w hodowli ma to, że dzięki DDGS bydło osiąga duże przyrosty masy, a samo przechowywanie produktu nie powoduje strat. Na koniec należy zaznaczyć, że DDGS posiada lekkostrawne włókno, jest bogaty w aminokwasy i zawiera dużą ilość białka, które jest łatwostrawne.

Zbożowy DDGS, w celu usprawnienia transportu, składowania i dozowania poddaje się procesowi suszenia, a następnie granulowania. Za sprawą obróbki w niskiej temperaturze zachowuje się wszystkie wartości odżywcze mokrego wywaru, a tym samym zostaje wydłużony termin przydatności do spożycia. Pasza, powstająca w oparciu o wywar gorzelniany jest produktem ekologicznym, a jej ogromną zaletą jest to, że można ją zarówno wytwarzać, jak i produkować przez cały rok.

Obecnie wielu hodowców stosuje w swoich gospodarstwach produkty do skarmiania zwierząt, które stanowią odpady poprodukcyjne. Tak się dzieje w przypadku opisanego tutaj wywaru gorzelnianego, ale tak samo jest z wysłodkami browarnianymi, które uzyskuje się po produkcji piwa, głównie jasnego, typu pils.